söndag 13 mars 2016

Firar ett år med Hållbar livsstil v.10

Tänk! Idag firar den här bloggen ett år! Hipp hipp hurra! För ett år sedan bytte jag lite trevande bloggportal. Mångt och mycket för att slippa reklamen som jag inte riktigt kunde styra över. I och med bytet fick också bloggen en liten annan inriktning. Min gamla blogg, som fortfarande finns kvar, är mer fokuserat på natur och hundar. Eftersom började det smyga sig in allt mer av annat som jag tycker är viktigt - återbruk och hållbar livsstil, så fick det också bli en del av den här bloggen även om hundar och natur finns kvar. Det var med många funderingar fram och tillbaka. Till sist bestämde jag mig och möttes av en härlig respons direkt! Tack för alla tusentals fina kommentarer under det här året.

Lagad och målad pinnstol

Idag är det också dagen för hållbar livsstil. Jag tänker därför lyfta just det här med att inreda med återbruk med en återblick vad jag skrivit om det här året. Att det går att fixa för en billig peng. Jag tänkte idag skriva om hur jag tänker och har gjort när jag återbrukat inredning. Hos oss här på landet är det en lantlig stil, men med den mängd saker som finns i omlopp kan man fixa vilken stil man vill. 

Hundra år gammal bruksstol - uppfräschad och målad

När det här huset köptes kändes det självklart för oss att inreda med återbruk. Miljötänket har funnits med mig nästa hela livet. För en liten summa, ungefär vad en standarddator kostar, möblerades huset upp. På en sommar med många besök på returmarknader, loppisar, Myrorna och Blocket så hittades det som vi ville ha. Ibland för att lösa behovet just nu, andra saker för att fixa till och mycket var i mina ögon fint att använda på en gång. 

Till jul med återbrukat stolsöverdrag

Stolar och fåtöljer finns i mängder på loppisar. Mycket handlar om tycke och smak. Pinnstolen var trasig och grönlaserad. I ett retrohem ursnygg. I mitt hem passade den inte riktigt lika bra. Den limmades, lagades och målades sedan med vit färg. Stolen med blårutigt tyg är en gammal stol daterad till början på 1900-talet. Jag hittade fyra stycken längst in på en ladugårdsloppis för ett antal år sedan och restaurerade upp dem. Halmen i dynorna togs bort. För att säkra eventuell ohyra fick stolarna stå utomhus i svarta plastpåsar under en riktigt kall vinter (runt -20). Där efter buntade jag om stolarna och målade dem med grundfärg som jag slog ut med grävlingshårsfördrivare med avslutande lackning. Här ändrar jag stolsöverdragen beroende på årstid och hur andan faller på. Rödrutiga återbrukade stolsöverdrag till jul och vita till sommaren som går att sy av gamla lakan.

Återbrukad spetsgardin med en ny rullgardin till

Återbrukad glasflaska som det varit matolja i och satt i en dekorationskvist

Allt köps inte nytt. Ibland måste det kompletteras med nyinköp. I bilden ovan har jag återbrukade spetsgardiner med en nyinköpt rullgardin. Rullgardinen tänker jag att man relativt lätt kan göra själv med återbrukade lakan.

Gammal lampfot med ny lampskärm

De flesta lamporna är också återbruk eller delvis återbruk. Många taklampor kunde sättas upp direkt. En del på lampfot byttes lampskärmarna ut för att få den stil jag ville ha. Lampfoten i bilden ovan hade jag först tänkt måla vit, men kände att den bruna foten blev en trevlig kontrast till den övriga inredningen i rummet. 

Återbrukad kaffekopp

Porslin är också något det finns i mängder att hitta på loppisar och returmarknader. Helt ofantligt mycket. Ibland inte hela serviser eller tio tallrikar av samma sort. Min blå servissamling består av olika vita tallrikar med blått mönster. Omaka men ändå maka. Att duka med udda porslin tycker jag själv är både roligt och blir personligt. Aktioner är bra ställen att gå till om man vill hitta en hel servis.

Dukning av uddaporslin med liknande färger och mönster

Loppis krukor med återbrukade assietter

Egengjort kakfat av loppistallrikar

Porslin är så roligt att titta på och också så användbart till annat. Tekoppar till blomkrukor, göra egna kakfat eller krossa för att använda i betonggjutning. Blomkrukor är också något som finns i överflöd. Jag brukar ha en bild vad det är för blomkrukor jag är ute efter. Både för inomhusbruk och att ha i trädgården. 

Återbrukad blomkruka inomhus

Återbrukad blomkruka utomhus

Gammal trädgårdsbänk

Utomhus i trädgården är det också mycket återbruk. Utomhusmöbler, en del bättre och några som behöver uppfixning. Till trädgården letar jag också på loppisar, förutom krukor, exempelvis gamla metallföremål, pedistaler i porslin eller metall, ljusstakar i metall som jag låter stå ute och rosta och annat som jag dekorerar i rabatterna med. Inte många saker, men några.

Brandsläckaren är livsviktig att den inte är återbrukad ;-)

Brandsläckaren har vi framme, ståendes i ett hörn. Och den får naturligtvis inte vara återbrukad... ;-) 


Idag är det dagens för hållbar livsstil. Ett att tillsammans delge varandra tankar kring hållbar livsstil ur miljösynpunkt eller hälsosynpunkt. Välkommen att vara med. 20 kommentarer:

 1. Underbart inlägg!
  Det är härligt att fylla sitt hem med återbruk, så blir det personligt också.
  Det gillas extra mycket!

  Ha en skön fortsatt söndag!

  SvaraRadera
 2. Grattis på blogg-födelsedagen :) Hoppas kunna njuta av dina vackra klokheter många år till!

  SvaraRadera
 3. Jag delar din passion för återbruk och det mesta i vårt hem är just det. Problemet är egentligen bara att man ser möjligheter i så mycket så det är svårt att sätta stopp för alla idéer eller slänga sådant man ser skulle kunna användas eller få en ny funktion. Man får ju inte plats med allt! Ofta är ju också själva grejen den att det går att göra något utav loppisfyndet och hur kul det är under tiden man fixar, inte alltid slutresultatet.
  Kram / RosMarie

  SvaraRadera
 4. Använder mig oftast av en tråd som heter Hemp Cord, alltså hampatråd.
  Den är slitstark och finns i olika storlekar. Ibland använder jag sidenband eller lintråd. Det är otroligt kul när man väl kommer igång=))

  SvaraRadera
 5. Grattis till ett år !...älskar återbruk....mycket fint du gjort av gamla saker.
  Det finns mycket man kan göra...det är bra fantasin som sätter gränser ;))
  Ha en fin dag !!
  Kram bia

  SvaraRadera
 6. Grattis på födelsedagen till dig och din fina blogg!
  Återbruk är det som gäller här också, oftast så kommer jag på om jag funderat ett tag att det nog redan finns något här på gården som jag kan använda när någon ny idé poppar upp. Ibland får jag ju komplettera med något nyinköp, men det blir ofta något från en loppis då.
  Det är ju kul och lite av en utmaning att använda sånt istället för att köpa nytt som ju är enklare men lite tråkigare enligt mig.
  Så fint du återbrukat alla saker i ditt inlägg! Fortsätt så!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 7. Grattis till årsdagen!
  Ser fram emot fortsatt fina bilder på ditt återbrukande och andra fina klokheter som du skriver om här.
  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram AK
  Ps Har uppdaterat med bullreceptet :)

  SvaraRadera
 8. Grattis på ett års dagen!! Skoj att du tyckte att mitt lilla återbruksprojekt passade in här, alltid trevlig att träffa på likasinnade!
  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
 9. Stort grattis på ettårsdagen!!
  Du har så vackert hos dig och det måste kännas bra att mycket är återbrukat. Min ena väninna har precis som du en samling blå-vita tallrikar som hon dukar med, omaka men ändå hör de ihop på något vis.
  Och vilken snygg brandsläckare du har! Vi har sån där röd klassisk, har aldrig sett någon vit.
  Önskar dig en fin kväll och bra ny vecka! Kram

  SvaraRadera
 10. Grattis till ett fint bloggår, din inriktning
  på återbruk ligger bra i tid.
  Kramar och ha en bra vecka/AM

  SvaraRadera
 11. Ett stort grattis på ett års dagen. Jag gillar din blogg med alla idéer och din värme i det du skriver om. Även dina sötnosar till vovvar är underbara. Ha en härlig dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 12. Ett inlägg som jag fastnade för direkt. Jag besöker också ofta loppisar och älskar gamla saker. Vet man historien bakom föremålet blir det ännu intressantare. Ha det bra.

  SvaraRadera
 13. Ett härligt inlägg att fira ettårsdagen med! Loppis är så roligt att gå på och du tycks ha fyndat bra!
  Tror att hela mitt hem är ett bra exempel på återbruk, även om här finns en del nytt också. Matsalsstolarna har jag lyckats köpa vid tre olika tillfällen, först sex stycken på en annons i DN, sedan fyra genom Blocket och till sist fyra på Erikshjälpen! Ibland har man ju tur!
  Vet du, i veckan ska jag besöka Einar Hylanders lägenhet på Narvavägen här i stan. Den ska vara ett finfint exempel på återbruk. Jag hoppas få fotografera så jag kan visa i bloggen. Bl a ska spröjsen på glasdörrarna vara gjord av gamla trägalgar! Läs här:
  http://sthlm.mitti.se/bostad-i-vitt-okant-museum/

  SvaraRadera
 14. Grattis på födelsedagen till bloggen! Vilka fina loppisfynd du har och tänk så bra det är för miljön med åkerbrukare ting. Kram

  SvaraRadera
 15. Stort GRATTIS till denna - med tanke på åldern - förvånansvärt mogna, intressanta och välskrivna ettåringen;-)

  SvaraRadera
 16. Sv: Tack! <3 Trevligt att du vill vara med :) För din mentala inställnings skull kan jag tala om att länken är öppen hela veckan - varje vecka :) Ingen brådska någon vecka alls, alltså!

  SvaraRadera
 17. Grattis till din 1-årsdag på bloggen och du har en så härlig och trivsam blogg! Alltid lika kul att kika in till dig ska du veta...
  Du hittar så mycket fint på loppis, bra med hållbar livsstil också!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 18. vilka fina loppisfynd du gjort! kul att se :)

  SvaraRadera

Så roligt att du är här och tack för att du lämnar en fin hälsning! Jag önskar dig en underbar dag! ♥